Header

Voorbeschouwing Tour de France - Etappe 16

Na de rustdag staat de Mont Ventoux op het programma. De grote main act heeft geen voorprogramma's nodig en is de enige beklimming van de dag die verder volledig vlak verloopt. Hebben de vluchters hierdoor juist minder of meer kans op de ritzege?

16

Parcours

Het is alweer een tijd geleden dat de organisatie van de Tour de France een finish op de top van de Mont Ventoux heeft gepland. In 2021 ging het peloton er twee keer overheen, maar werd er gefinisht in het dal. In 2016 werd de aankomst zes kilometer lager gelegd vanwege de hevige wind op de top. Die editie leverde ook het legendarische beeld op van een joggende Chris Froome, die zijn fiets had achtergelaten. En dat terwijl de Brit juist zulke goede herinneringen had aan deze berg. In 2013, de laatste keer dat een etappe eindigde op 1900 meter hoogte, was hij de allerbeste in een rit van maar liefst 242,5 kilometer.

In 2025 beklimmen de renners de Mont Ventoux vanuit Bédoin, de bekendste zijde. Dat betekent 20,8 kilometer klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,7 procent. De eerste vijf kilometer zijn relatief mild (de Tourorganisatie neemt die kilometers zelfs helemaal niet mee en spreekt van een beklimming van 15,7 kilometer aan 8,8%), met hellingen die niet boven de vijf procent uitkomen. 

Daarna volgen negen zware kilometers, waarin het stijgingspercentage schommelt tussen de acht en tien procent. Bij Chalet Reynard vlakt de klim iets af tot ongeveer zes procent, tot de laatste drie slopende kilometers. Op de kale, winderige flanken waar geen boom wil groeien, stijgt de weg met ruim acht procent richting de iconische top.

Mont Ventoux BedoinMont Ventoux vanuit Bédoin (afbeelding via Climbfinder)

Kanshebbers

In de derde week van de Tour draait het vaak om twee soorten klimmers in je team: de klassementsmannen die nog alles op alles zetten om zo hoog mogelijk te eindigen, en de avonturiers die al wat tijd hebben verloren en via een vroege vlucht nog op zoek zijn naar een dagsucces. Per etappe is het belangrijk om goed in te schatten welke groep het meeste kans maakt op punten.

Voor een finish op de top van de Mont Ventoux hebben we weinig recente voorbeelden. In 2013 waren het de klassementsrenners die als eersten boven kwamen, terwijl in 2009 de vluchters Juan Manuel Garate en Tony Martin het net wisten te redden. Scénes uit een tijd waarin de koers nog anders werd gereden. In het huidige wielrennen worden geen cadeautjes meer uitgedeeld. De grote namen willen zélf schitteren op de mythische cols.

Daarom verwachten we dat een kopgroep weinig ruimte krijgt. UAE Team Emirates zal de controle nemen, met Tadej Pogacar als speerpunt. Visma | Lease a Bike mikt mogelijk op de zwaardere etappe van donderdag, dus zij houden zich hier misschien nog wat gedeisd. Pogacars ploeg kan die 150 relatief vlakke kilometers gebruiken om het tempo strak te houden en de voorsprong van een kopgroep binnen de perken te houden. Die zal op haar beurt ook niet tot het gaatje willen gaan, met de Ventoux nog in het vooruitzicht. De kans dat de vroege vlucht het haalt, lijkt dus klein.

De logische keuze is dan ook om te kiezen voor renners die hoog staan in het klassement: Pogacar, Vingegaard, Lipowitz, Onley, Vauquelin, Roglic en Johannessen. Daarnaast zijn er altijd een paar mannen die in de derde week juist lijken op te bloeien. Denk aan Thymen Arensman en Sepp Kuss. Ze staan ‘slechts’ 16e en 17e, maar lijken bij de sterkere klimmers van het peloton te horen. En let ook op Adam Yates, die in de Alpen ongetwijfeld een sleutelrol zal spelen voor UAE en er stilletjes weer beter begint uit te zien.

Odds bookmakers Tour de France Etappe 16

Renner
Winst
Podium
Prijs
T. Pogacar
1,35
1,11
7,5M
J. Vingegaard
9,00
1,30
6,0M
F. Lipowitz
26,00
2,15
3,0M
L. Martinez
26,00
6,00
1,5M
T. Arensman
26,00
8,00
1,0M
B. O'Connor
41,00
11,00
1,5M
F. Gall
41,00
5,00
1,5M
M. Jorgenson
41,00
9,00
3,0M
M. Woods
41,00
11,00
500K
S. Buitrago
41,00
11,00
1,5M