Header

Hoe stel je het perfecte team samen voor het Klassiekerspel?

Bij het Klassiekerspel moet je 20 renners selecteren voor €49.000.000. Deze 20 renners moeten tijdens 15 voorjaarsklassiekers de punten voor je verdienen. Het liefst pak je dus renners die aan zoveel mogelijk wedstrijden aan de start staan. Maar pas op! Want een belangrijk onderdeel van het Klassiekerspel zijn de kopmannen. Je selecteert per koers 3 kopmannen en hun individuele punten worden vermenigvuldigd met 3,0 / 2,5 / 2,0. Het kan dus lonen om een renner te selecteren die slechts bij enkele koersen start, maar daar wel een zekere kans maakt op een goede notering.

We bespreken in dit artikel enkele strategieën om wat houvast te geven voor het samenstellen van je team:

Kopmannenspeler

De meest overzichtelijke manier om je Klassiekerspel-team samen te stellen is om voor elke koers te noteren wie volgens jou de absolute vijf a zeven favorieten zijn. Hiervoor bekijk je de kwaliteiten van alle renners die op de voorlopige startlijst staan. Vervolgens stel je een team samen waarbij je voor elke koers drie kopmannen in je team kan opstellen die het voor jou moeten gaan doen. Klinisch, maar vaak wel effectief.

Sprints zijn vaak het makkelijkst te voorspellen, en als we naar de sprintkoersen (Kuurne-Brussel-Kuurne, Brugge de Panne, Gent-Wevelgem en Scheldeprijs) kijken, vallen Tim Merlier (4M), Jordi Meeus (1,5M) en Milan Fretin (500K) op. Ook Warre Vangheluwe (500K) – die zelf ook rap is – kan als knecht van Merlier de nodige teampunten behalen, al staat hij nog niet op de startlijst voor Gent-Wevelgem. Dylan Groenewegen (2,5M) heeft alvast wél de sprintbingokaart voor het Klassiekerspel vol en is daarmee ook interessant.

De Wisselaar

Niets is fijner dan op zaterdag de Omloop aanzetten en zien dat al jouw twintig renners kans maken op punten. Jouw Flandrien-team brengt jou tot aan Roubaix op een ruime voorsprong, maar vervolgens ben je genoodzaakt om al je 3 Gouden Wissels in te zetten voor de heuvelklassiekers. En als het peloton Sienna of Sanremo binnenrijdt moet je maar even je ogen dichtdoen…

Deze tactiek kan goed werken als je geen uitvallers krijgt en je ook renners selecteert die goed kunnen sprinten (voor Kuurne-Brussel-Kuurne, Brugge-De Panne, Gent-Wevelgem en Scheldeprijs). Daarnaast moet je ook dé drie absolute heuvelkleppers in je team wisselen na Parijs-Roubaix. De afgelopen twee edities van het Klassiekerspel laten zien dat dat geen eenvoudige opdracht is.

Je moet voor deze strategie vooral de mannen selecteer die in de eerste 11 koersen vaak op de startlijst staan. Oliver Naesen (1M), Ivan Garcia Cortina (750K) en Mike Teunissen (750K) zijn renners die die je in maart en begin april goed kan gebruiken. Ze staan vaak op de startlijst, houden van het klassieke voorjaarswerk én kunnen ook een prima sprintje trekken na een zware koers. Je kan ze – samen met een dure topper zoals Van der Poel of Philipsen – wisselen na Parijs-Roubaix, en met dat budget kan je Remco Evenepoel (2,5M), Maxim van Gils (3M) of Valentin Madouas (2,5M) selecteren. Al heb je aan die laatste twee net al wat meer als je ze vanaf Strade Bianche selecteert. Best een risico dus, als je het Klassiekerspel aanvliegt als De Wisselaar.

Romanticus

De echte wielerromanticus heeft geen Excelsheets nodig. Die ziet het vuur in de ogen van een renner en weet dat hij dit voorjaar gaat vlammen. De vinger op het touchscreen heeft een direct lijntje met het hart en zo selecteert hij of zij de volgende Biniam Girmay, Ben Healy of Toms Skujins.

Zeer aantrekkelijk geprijsde renners die wat ons betreft in het komende voorjaar kunnen gaan verrassen zijn Paul Magnier (750K), Roger Adria (750K), Finn Fisher-Black (500K) en Joe Blackmore (500K). De programma’s van Albert Withen Philipsen (500K) en Paul Seixas (500K) zijn nog niet bekend, en met hun 18 jaar is de kans ook vrij klein dat ze een vol voorjaar tegemoet gaan, maar je kan de talenten van het Klassiekerspel 2028 niet vroeg genoeg op de radar hebben!

Zorg er als romanticus ook voor dat je in je team een plekje vrij maakt voor Julian Alaphilippe, hij is voor slechts 1,5M op te pikken en kan als voormalige prins van de Ardennen de nodige punten gaan veroveren nu hij de ster van Tudor is. Afgelopen najaar liet hij weer even zien wat hij kan, met een 2e plek in San Sebastian en een 3e plek in Montréal. Een keuze die je de nodige emoties op gaat leveren, want de altijd driftige Fransman zal weer voor het nodige vermaak én verdriet zorgen.

Welke tactiek jij ook hanteert, het is van cruciaal belang om de voorlopige programma’s te controleren. Op Morrizz houden wij dit nauwgezet in de gaten en duiken we de komende twee weken dieper de analyse in.

➡️ Lees hier wat het voorlopige programma is van de sterkste renners in het Klassiekerspel!