Header

Voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik 2025

Parcours

Luik-Bastenaken-Luik vormt traditioneel de afsluiter van het voorjaarsseizoen, en wat voor een. Met maar liefst 4365 hoogtemeters is deze klassieker van een ander kaliber dan de andere wielermonumenten. Waar bij koersen als de Ronde van Vlaanderen de hellingen kort en explosief zijn, draait het in La Doyenne om lange, slopende beklimmingen die het peloton genadeloos uit elkaar trekken.

Het echte vuurwerk wordt vaak verwacht in de laatste 35 kilometer, met twee beruchte scherprechters: de Côte de la Redoute (1,6 km aan 8,8%) en de Roche-aux-Faucons (1,3 km aan 10,9%). Toch is het geen vanzelfsprekendheid meer dat de beslissing daar pas valt. De moderne koersdynamiek nodigt steeds vaker uit tot vroege actie.

En het parcours leent zich daar uitstekend voor. Al op zo’n 100 kilometer van de finish krijgen de renners een spervuur aan beklimmingen voorgeschoteld: de Mont-le-Soie (1,8 km aan 7,5%), Côte de Wanne (2,8 km aan 4,6%), Côte de Stockeu (1 km aan 12,1%), Côte de la Haute Levée (3 km aan 5,6%), Col du Rosier (4,5 km aan 5,6%) en Côte de Hautregard (1,6 km aan 7,3%). Genoeg mogelijkheden voor aanvallers om het peloton vroeg te breken.

Toch blijft alle aandacht gericht op de mythische Redoute. De afgelopen drie edities bleek deze klim telkens het toneel van de beslissende demarrage. Of dat dit jaar opnieuw het geval is, zal afhangen van wie durft én wanneer.

060 Lbl

Favorieten

Afgelopen zondag leek Tadej Pogacar zowaar menselijk. Zijn aanval bleef niet duren tot aan de finish, iets wat we zelden van hem zien. Het deed even twijfels rijzen over zijn vormpeil. Maar met zijn ijzersterke zege in de Waalse Pijl, waar hij met een machtige punch iedereen uit de fotofinish reed, werden die twijfels resoluut van tafel geveegd. Als hij zondag opnieuw uithaalt op de Redoute zoals hij woensdag deed, zal er weinig tegenstand zijn.

Tenzij de tegenstander Remco Evenepoel heet. De Belg maakte onlangs zijn rentree in de Brabantse Pijl, en dat deed hij direct met een overwinning. Ook in de Amstel Gold Race liet hij zich gelden, als de enige die Pogacar echt wist te neutraliseren. En dan is er nog zijn indrukwekkende staat van dienst in Luik-Bastenaken-Luik: twee keer gestart, twee keer gewonnen – in 2022 en 2023. Deze klassieker lijkt voor hem gemaakt.

Toch wacht het wielerpubliek nog altijd op een écht rechtstreeks duel tussen de twee in deze koers. In 2023 stonden ze beiden aan de start, maar moest Pogacar na een valpartij vroegtijdig opgeven. Zondag zou dat langverwachte gevecht er dan eindelijk kunnen komen.

Uitdagers

Mattias Skjelmose bewees in de Amstel Gold Race dat zijn vorm piekfijn in orde is. Hij kon mee met de aanval van Evenepoel en had na 250 kilometer nog genoeg jus in de benen om het sprintje om de zege te winnen. In Luik wordt het klimmen nog net wat pittiger, en dat speelt in het voordeel van de Deen, die vorig jaar nog vijfde werd in de Vuelta. In de editie van 2023 eindigde hij al als negende, maar als de koers opnieuw vroeg openbreekt, lijkt een topklassering dit keer binnen handbereik.

Ook Ben Healy is bezig aan een sterke reeks in de Ardennen. Waar hij in het verleden soms te gretig koerste, rijdt hij nu met meer rust en tactisch vernuft. Dat levert hem solide resultaten én klassiekerspelpunten op: tiende in de Amstel, vijfde in de Waalse Pijl. In Luik heeft hij al laten zien zich thuis te voelen—hij werd vorig jaar knap vierde. Een herhaling of zelfs verbetering lijkt zeker mogelijk.

Dan is er nog Thomas Pidcock, die zich dit voorjaar telkens toont in de finale. In de Waalse Pijl finishte hij op het podium, en hoewel hij het tempo van Pogacar en Evenepoel nog niet kan volgen, is hij steeds de eerste achtervolger. Met een tweede plek in 2023 en een tiende in 2024 is hij een betrouwbare kopman voor wie op zoek is naar zekerheid én klasse.

Wie wat meer risico wil nemen, kan uitkomen bij renners als Thibau Nys en Santiago Buitrago—twee outsiders met serieuze wapens. Bij Nys is het nog even gissen naar zijn uithoudingsvermogen in een zware eendagswedstrijd als Luik-Bastenaken-Luik. Zondag maakt hij namelijk zijn debuut in een wielermonument. Maar met een twaalfde plek in de Amstel Gold Race—pas zijn derde koers boven de 250 kilometer—heeft hij alvast bewezen dat de afstand geen onoverkomelijk obstakel vormt.

Buitrago daarentegen is een bekendere waarde in deze wedstrijd. Zijn zesde plek in de Waalse Pijl toont aan dat zijn punch scherp staat. En wie de editie van 2023 herinnert, weet dat hij het podium van Luik zeker aankan. Met zijn klimcapaciteiten en explosiviteit kan hij verrassen als de favorieten naar elkaar blijven kijken.

Dan zijn er nog de Fransen, die zich in het Waalse deel van België vaak net wat comfortabeler voelen. Romain Grégoire rijdt misschien wat onder de radar, maar zijn Ardennencampagne is degelijk en constant. Romain Bardet rijdt zijn laatste seizoen en zou in zijn afscheidsjaar graag nog eens schitteren in een grote klassieker. En dan is er Kévin Vauquelin, die met zijn knappe tweede plek achter Pogacar in de Waalse Pijl bewees dat hij de aansluiting met de top aan het vinden is.

Odds Bookmakers Luik-Bastenaken-Luik 2025

Renner
Winst
Podium
Pickrate KS 25
Tadej Pogacar
1,50
1,20
92%
Remco Evenepoel
4,25
1,70
65%
Ben Healy
17,00
3,50
9%
Thomas Pidcock
21,00
4,00
77%
Mattias Skjelmose
21,00
4,00
7%
Thibau Nys
26,00
4,50
10%
Romain Gregoire
41,00
6,00
24%
Kevin Vauquelin
51,00
8,00
6%
Romain Bardet
67,00
9,00
6%
Tiesj Benoot
67,00
8,00
48%