Header

Welke sprinters neem je mee naar de Tour de France?

Hoeveel etappes voor de sprinters?

We tellen 8 sprintkansen: 7 pure sprints, 1 voor de sterkere sprinters (etappe 8). Vorig jaar telden we 7 sprintkansen vooraf en leidde dat daadwerkelijk ook tot 7 sprints. Dat is inclusief etappe 18, waarbij drie vluchters nipt het peloton voorbleven (winst Asgreen), maar vanaf de 4e plaats (Philipsen) alsnog de sprinters over de finish kwamen. Oftewel: we mogen ervan uitgaan dat we zeker zoveel sprints als vorig gaan zien en mogelijk één meer. Dat geeft het belang van een sterke sprintploeg voor je Scorito-team weer.

Bookmakers over het Puntenklassement

Het is altijd handig om te kijken naar de bookmakers, in dit geval voor het winnen van de groene trui:

Odds Groene Trui

Philipsen: must have, of kun je zonder?

Dat Jasper Philipsen de grootste kanshebber voor het winnen van het Puntenklassement, is geen verrassing. Hij kan rekenen op 100% ondersteuning van het team en de beste lead out ter wereld. Maar toch, het blijft een wedstrijd en in drie weken kan er van alles gebeuren. Kijk naar Visma-LAB: vorig jaar veranderde alles in goud, dit jaar stapelen de tegenslagen zich op.

Bovendien is Philipsen niet onverslaanbaar: Arnaud de Lie was bijvoorbeeld sneller in de sprint op het Belgisch Kampioenschap terwijl Jasper the Master maar wat graag in de Belgische driekleur naar de Tour was afgereisd. Maar dan nog: als Philipsen niet wint, dan wordt hij tweede of derde. De resultaten van de afgelopen maanden op een rij, waar er een sprint aan te pas kwam:

Philipsen24

Tim Merlier zal niet aan de start verschijnen, de rit die Aranburu won was een heuvelrit waar de andere sprinters al waren afgehaakt en van Tour-debutant De Lie kun je niet verwachten dat hij het kunststukje bij het BK, iedere etappe zal herhalen.

We kunnen er niet omheen: als er geen grote tegenslagen zijn, dan pakt Jasper Philipsen de groene trui en kun je hem noteren voor circa 600 punten in je Scorito-ploeg. Tel daarbij op dat je een zekere kopman hebt en de selectie ivoor 5,5 miljoen is een feit.

Mads Pedersen lijkt de grootste uitdager, de nummer 2 in in het Puntenklassement van 2023. Natuurlijk hebben ze bij Lidl-Trek erover nagedacht hoe ze Philipsen nnen bestrijden. Voorheen zou je zeggen: in de zwaardere etappes, want daar is Pedersen sterker. Die vlieger gaat echter niet meer op: Philipsen is minstens zo sterk als de Deen geworden op dat vlak, getuige zijn overwinning in Milaan-San Remo dit jaar en 2e plaats in Parijs-Roubaix.

Maar is het dan stuivertje wisselen tussen Philipsen en Pedersen? Nee, ook dat is niet het geval. De kans dat Pedersen een etappe wint, is gewoon een stuk kleiner. Bovendien is het niet zo, dat Pedersen steevast tweede wordt als Philipsen wint. Bij de ritzeges van de Belg in de Tour van 2023, werd de Lidl-Trek renner vijfde, tiende, negende en vijfde. Bovendien denken we dat Lidl-Trek de groene trui, niet als prioriteit heeft. Liever één etappezege, dan drie tweede plaatsen. Voor Scorito ligt dat natuurlijk wel iets anders.Pedersen kiezen in plaats van Philipsen (en daarmee 1 miljoen besparen) zouden wij dan ook zeer afraden.

Zou je dan zonder Philipsen én Pedersen kunnen?

Deze vraag stellen, is jezelf op glad ijs begeven. De enige renner die een waardige vervanger zou kunnen zijn, is Wout van Aert. Maar dan wél een Wout van Aert die meesprint in de massasprints en je daar kopman kunt maken. Daar kun je niet op gokken, ongetwijfeld zal hij zich enkele keren in de sprint smijten, maar dat is waarschijnlijk vaker niet, dan wel.

Je komt vervolgens uit bij de subtop: Dylan Groenewegen (3 miljoen) en Arnaud De Lie (2,5 miljoen). Beide renners verkeren in een prima vorm en wonnen hun nationaal kampioenschap. Wat dat betreft zijn het prima picks voor je team. Maar als volwaardiger vervangers? Nee, zelfs samen zullen zij de 600 punten van Philipsen niet bij elkaar trappen. En dan zit je nog iedere etappe met de captainstress. 

Alleen als je een masterplan hebt met de klassementsrenners en daar de punten terug denkt te pakken, die je met Philipsen (en Pedersen) verliest, dan zou het misschien gerechtvaardigd kunnen zijn. Maar wij zouden onszelf daar niet aan wagen.

Groenewegen of De Lie?

Dylan Groenewegen is met een prijskaartje van 3 miljoen, 500K duurder dan De Lie. In de sprint zullen ze elkaar niet zoveel ontlopen, ook komen ze beide met een sterk team naar de Tour. Groenewegen heeft natuurlijk veel meer ervaring én een indrukwekkend Tour-palamares: 5 etappezeges en 5 keer tweede. Voor de Belg is het zijn eerste grote ronde, hij moet het nog allemaal laten zien. Aan het talent zal het niet liggen, noch aan zijn vorm. Het is echter wél een mannetje met een gebruiksaanwijzing, als het niet naar wens loopt. Bovendien hebben we hem dit jaar al eens betrapt op het stil houden van de benen, als hij niet meer kan winnen. Dat wil je als Scorito-speler niet zien. Laat je onderbuikgevoel spreken, in het maken van je keuze.

De 2 miljoen sprinters

Scorito heeft de volgende 2 miljoen sprinters in de etalage staan:

  • Coquard
  • Bauhaus
  • Bennet
  • Ackermann
  • Kristoff

Als wij er twee van zouden moeten kiezen, zouden we gaan voor Coquard (vorig jaar 334 punten) en Bennet (lijkt weer sprints te kunnen winnen). Phil Bauhaus zit daar niet ver achter, kan net als Coquard met regelmaat top 5 rijden, maar daadwerkelijk winnen zien we hem niet.

Pascal Aackermann zou je over het hoofd kunnen zien: werd al regelmatig afgeschreven, maar is pas 30 jaar en won al ritten in de Giro (3) en Vuelta (2). De Duitser maakt zijn Tour-debuut en kan pieken op het juiste moment. Kan daarom een leuke verschilmaker zijn.

En hoe zit het dan met Alexander Kristoff, de man die altijd presteert in de Tour? Toen Uno-X teammanager Thor Hushovd de volgende woorden uitsprak: "Soren Waerenskjold is onze sprinter", waren wij snel genezen. 

De 1,5 miljoen sprinters

  • Laporte
  • Cavendish
  • Démare
  • Thijssen
  • Gaviria
  • Jakobsen

Laten we duidelijk zijn: je koopt geen topsprinter voor 1,5 miljoen. Al deze renners hebben een krasje of een verhaal. Als wij er drie van zouden moeten kiezen, dan gaan we voor Cavendish, Gaviria en Jakobsen.

Cav gaat voor zijn 35e Tour-etappe, dat is het hoofddoel van Astana. Zeven kansen krijgen ze daarvoor. Of dat gaat lukken? Wij denken van niet. Maar voor Scorito is het goed om te weten, dat deze Tour-legende iedere etappe het maximale zal geven. Voordat hij vorig jaar met een sleutelbeenbreuk de Tour moest verlaten, zat hij alle sprintetappes (3) vooraan met een 6e, 5e en 2e plaats. Daar kun je mee thuiskomen natuurlijk. Recente wapenfeiten: Cavendish versloeg Groenewegen in Hongarije, maar toonde matig in de Ronde van Zwitserland. Wij durven het wel aan.

Met Fernando Gaviria is vaak wat aan de hand, maar in de Giro van dit jaar reed hij 7 keer top 20, in een sterk sprintersveld. Dat leverde 202 punten op in het spel en shept vertrouwen voor deze Tour. 

Fabio Jakobsen reed een dramatische Giro: geen één keer top 20 en afgestapt in etappe 12. eigenlijk geloven we niet in succes voor de Nederlander, maar wat zijn de alternatieven? Thijssen zit bij Girmay in het team, Démare is hopeloos uit vorm en de kans dat Laporte zal meesprinten, achten wij niet zo groot. Kom je toch weer uit bij Jakobsen... Hij kan het toch niet verleerd zijn?

Wat koop je voor 1 miljoen?

Antwoord: Danny van Poppel en Marijn van den Berg. De Giro dit jaar wees uit dat Van Poppel interessanter is als lead out dan als afmaker. Een reden om hem niet te nemen, bovendien denken wij dat hij Roglic moet ondersteunen op het vlakke en zich niet zal richten op de sprints. Of Marijn van den Berg wel zal opduiken in de massasprints, is de vraag. Vorig jaar in de Vuelta, reed hij 5 keer in de Top 10. Maar dat was wel in een heel mager sprintersveld. Doorgaans rendeert de renner van EF bij een wat zwaardere koers. Van den Berg zelf heeft aangegeven, dat hij zich wel in de massasprints zal mengen, maar dat hem dat niet zo goed ligt. Doe ermee wat je wilt.