Vuelta 2024: voorbeschouwing op alle 21 etappes
Voorbeschouwing Vuelta Etappe 1
Individuele tijdrit - za 17 aug
De Vuelta start dit jaar in Portugal op zaterdag 17 augustus (om 16:23 uur). Lissabon zal - net als in 1997 - de renners verwelkomen. In tegenstelling tot de laatste jaren stapt de organisatie deze editie af van de ploegentijdrit. In plaats daarvan strijden de coureurs individueel tegen de klok. Een korte tijdrit van 12 km met nauwelijks hoogteverschillen. De pure tijdritspecialisten zullen dromen van de rode trui, terwijl ook de klassementsmannen gelijk aan de bak mogen.
Etappe 2 - Heuvelrit - zo 18 aug
Ook de tweede etappe heeft de start en finish in Portugal. Een heuvelrit, maar écht zwaar wordt het nooit. Althans, niet qua profiel. De renners zullen het ongetwijfeld zwaar maken, want veel mannen zullen nog kort staan en ruiken daarmee de kans op rood. Ook de andere truien liggen voor veel ploegen binnen handbereik.
De finale van de etappe zal zich afspelen in de laatste 45 km. Eerst is er op 140 km een tussensprint voor 6, 4 en 2 seconden. Vervolgens moet (20 km later) de Alto da Batalha beklommen worden:
- Lengte: 7,3 km
- Gemiddelde stijging: 3,4%
- Maximale stijging: 7,1%
Niet alle sprinters zullen deze klim overleven, maar voor een sterke spurter, als bijvoorbeeld Wout van Aert, zal het geen probleem zijn. Een korte achterstand kan bovendien op het plateau (circa 6 km) gerepareerd worden. Na het plateau een afdaling van 10 km en een vlakke aankomst. De ploeg met de leiderstrui de koers gaan controleren, teams met sterke sprinters zullen eveneens een duit in het zakje doen. De vroege vlucht maakt daarom volgens Morrizz geen kans. Wij verwachten een aankomst met een groep van 50 renners, die zullen sprinten om de dagzege.
Op de finish zijn 10, 6 en 4 bonificatieseconden te verdienen. Het zou zomaar kunnen, dat die benodigd zijn om de rode trui binnen te slepen.
Belangrijk: deze etappe start al om 11:50 uur!
Etappe 3 - Heuvelrit - ma 19 aug
De laatste dag in Portugal, sluiten we normaal gesproken af met een massasprint. Wetende dat Wout van Aert van de partij zal zijn en iedere kans wil omzetten in een zege. Het parcours mag dan geen biljartlaken zijn, maar de twee gecategoriseerde beklimmingen mogen het probleem niet zijn.
De Alto de Texeira is vooral lang (17,2 km), maar niet steil (3,2%). De Alpedrinha is met 3,4% vergelijkbaar qua stijging, maar met 5,8 km veel korter, bovendien ligt de top op 40 km van de finish.
Gezien de beperkte kansen voor de sprinters in deze Vuelta, kunnen ze deze maar beter niet laten lopen.
Etappe 4 - Bergrit - di 20 aug
Hoogstwaarschijnlijk gaat vandaag de rode leiderstrui van schouders wisselen. De klimmersbenen van de klassementsrenners gaan voor het eerst getest worden.
In het eerste deel van de etappe twee beklimmingen van 2e (9,7 km a 5,2%) en 1e categorie (14,1 km a 5,5%). Een mooie gelegenheid voor de klimmers onder de aanvallers, om een sterke groep te vormen én een voorpsrong op te bouwen.
Na de tweede top, duurt het nog 100 km voordat de finale begint. Die liegt er niet om, met de beklimming van de Pico Villuercas: 14,3 km a 6,6% met een maximum van 20%. In de laatste 3 km stijgt het gemiddeld 13,4% !!
Het kan niet anders dan dat de klassementsmannen die zich goed voelen, hier al een klap willen uitdelen. De laatste 3 km is daarvoor gemaakt en ongetwijfeld zal er daarom al vanaf de voet van de klim een stevig tempo worden gereden. Bovendien liggen er 10 bonificatieseconden klaar op de top, die je maar beter even mee kunt pakken, als je toch de sterkste van de dag bent. Genoeg redenen waarom de vlucht van de dag, het niet zal redden.
Etappe 5 - Vlakke rit - wo 21 aug
Attentie attentie, alle sprinters verzamelen! Er zijn maar weinig ritten voor de sprinters deze Vuelta en voor de pure sprinters eigenlijk al helmaal niet. Veel vlakker dan vandaag wordt het niet, ondanks wat heuveltjes in de eerste 130 km, is het de laatste 40 km echt biljartvlak.
Etappe 6 - Bergrit - do 22 aug
Etappe 6 staat te boek als een bergetappe, maar de klassementsrenners zullen het laten begaan. Voor hen vormt dit profiel geen aanleiding, om elkaar in de haren te vliegen. Morrizz verwacht dat een grote groep ten aanval zal trekken, waarna de slotklim (9,3 km a 4,0%) zal uitmaken wie er met de ritzege vandoor gaat. Je moet een heuvel goed kunnen verteren, om vandaag te winnen, maar dan hou je alsnog 70 kanshebbers over. Een aanvaller met de vorm van de dag, die slim kan koersen, zal in op de finish zijn armen in de lucht steken.
Etappe 7 - vr 23/08 - Heuvelrit
We rijden vandaag van Archidona naar Córdoba, een heuvelrit van 179 km. De finale begint 40 km voor de finish, dan moet de Alto del 14% beklommen worden. Een aparte naam voor een klim (8,4 km) met een gemiddelde stijging van 5,3%. De 14% verwijst echter naar de steilste strook en dat geeft gelijk het venijn weer. Hier kunnen explosieve klimmers in korte tijd een voorsprong pakken. Dat gebeurde ook in 2021, toen deze finale eveneens in de Vuelta zat. Bardet, Ciccone, Vine en Henao trokken hier toen ten aanval. Helaas voor het viertal wisten zij niet vooruit te blijven. Het uitgedunde peloton (40 man) pakte hen terug en er werd gesprint in de straten van Cordoba: 1) Cort Nielsen; 2) Matthews; 3) Trentin.
Morrizz verwacht voor dit jaar een vergelijkbaar scenario. Deze etappe is een kolfje naar de hand voor mannen als Wout van Aert en Mads Pedersen, mits ze de springveren tijdig terugpakken.
Etappe 8 - Bergrit (midden) - za 24 aug
We begeven ons nog steeds in Andalucia, voor een korte rit (159 km) door het Spaanse middengebergte. een korte rit van 159 km. Na 90 km volgt een klim van de 2e categorie (7,3 km a 5,7%), die gevolgd wordt door een lange afdaling (30 km). De finale start op circa 20 km van de streep, waar het begin gemaakt zal worden aan de slotklim.
* Na 100 km een klim van 2e categorie, finish bergop op een col van 3e categorie.
Een klim van 3e categorie (4,8 km a 7,1%) lijkt het op het eerste gezicht niet zo spannend, totdat je hem gaat ontleden:
- De klim start eigenlijk op 17 km van de finish
- 1,2 km a 6,4%
- stukje dalen
- 1,9 km a 5,2%
- plateau en stukje dalen
- 4,8 km a 7,1%, maar: steilste stroken van 22% !!
In 2015 was er een vergelijkbare etappe, die werd toen gewonnen door Esteban Chaves, voor Daniel Martin en Tom Dumoulin. Rest van de top 10: Plaza, Valverde, Rodriguez, Froome, Majka, Quintana en Roche.
Op voorhand zou je zeggen dat deze rit voor de vlucht is, maar de mannen van het klassement zullen niet ver zijn. Bovendien zullen bepaalde AK-mannen, die gedijen bij een onregelmatige klim, hun kans ruiken om tijd te pakken en mogelijks zelfs een etappezege.
Etappe 9 - Bergrit - zo 25 aug
Op zondag 25 augustus vertrekken we om 12:35 voor een zware bergrit rit van 178 km. Vanuit kustplaats Motril rijden we het binnenland in naar Granada, waar de renners rond 17:15 uur worden verwacht.
Van de 178 km is het misschien 15 km vlak, verder is het alleen maar klimmen, of dalen. Aan het begin dienen de renners zelfs 12 km te klimmen tegen 4,5%, wat niet eens is gecategoriseerd.
Na 80 km volgt de eerste van drie cols van 1e categorie: 8,8 km tegen 7,8% gemiddeld, pittig zat. Daarna wordt het helaas niet beter, want na 10 km afdalen wacht daar de Alto de Hazallanas. Wat kunnen we van deze klim zeggen? Oordeel zelf maar:
Loodzwaar dus... Maar het ergste moet nog komen. Na een afdaling van 22 km, moeten de renners die zelfde klim nogmaals doen! Twee keer de Hazzalanas!
De finish volgt na (wederom) een lange afdaling, die niet te lastig is. De renners met belangen, zullen zich hier naar beneden storten. Het kan bijna niet anders dat de klassementsrenners de volledige top 10 van de etappe-uitslag zullen bezetten.
Etappe 10 - Bergrit - di 27 aug
De eerste rustdag zit erop, de krachtsverhoudingen in het algemeen klassement zullen duidelijk zijn. Vandaag een mooie rit voor de klimmende aanvallers. Als niet-klimmer in de vlucht van de dag komen, lijkt onmogelijk, Vrijwel vanaf de start moet er geklommen worden: 15,5 km a 4,5%. Ervan uitgaande dat de vlucht daar de zegen van het peloton heeft gekregen, zijn de 70 km daarna zo goed als vlak.
Dan krijgen we over een afstand van 40 km de volgende drietand voorgeschoteld:
- De Vilanchán: 6,6 km a 5,5% (3e)
- De Mabia: 6 km a 5,7% (2e)
- De Mougás: 9,9 km a 6,1% (1e) - zie onder
De Mougás is vooral in de eerste 6 km erg zwaar, daarna wordt het minder steil. Na de top volgt een afdaling van 12 km, onderweg naar de finish nog een vervelend pukkeltje (1,2 km a 5,5%) en dan de laatste 5 km vlak.
Dit is geen rit waar een klassementsploeg de hele dag voor gaat controleren, om de vlucht terug te halen. Wij verwachten dat de klimmende aanvallers (groep van 12 tot 14 renners), het vandaag gaat uitmaken.
Etappe 11 - Bergrit (midden) - wo 28 aug
Etappe 11 mogen de aanvallers wederom een gooi doen naar de dagzege. Na 30 km volgt de eerste gecategoriseerde beklimming (10,2 km a 4,1%). Dit wordt gevolgd door de Puerto de Aguasantas die twee keer beklommen moet worden (8,7 km a 4,4%). Voor sterke aanvallers geen aanleiding om de klimmers uit de vlucht, uit het oog te verliezen. Dat wordt anders in de finale, waar de laatste col volgt: de Puerto Cruxeiras: 2,9 km met een gemiddelde stijging van 8,9%.
Hier zal de etappe beslist worden. De winnaar moet een renner zijn die doorgaans een "muur" goed aan kan. De Muur van Hoei bijvoorbeeld, die de helft zo lang is, maar net zo steil.
Ongetwijfeld komen de klassementsrenners op deze slotklim ook nog uit hun hok, maar het lijkt ons niet aannemelijk dat zij in de top 10 zullen finishen.
Etappe 12 - Bergrit - do 29 aug
Met 137 km is dit een korte rit, maar wel met 3000 hoogtemeters. Na 10 km gaat de weg omhoog en daarna is het concept: klimmen of dalen. Niet zo schokkend allemaal in de eerste 120 km. Het venijn zit in de staart, met een slotklim van 1e categorie: Montana de Manzaneda. We klimmen naar skistation toe op 1488 meter hoogte.
De klim is onregelmatig, maar met 4,7% gemiddeld niet super zwaar. Voor de klassementsmannen te weinig momenten om elkaar aan te vallen, wellicht in de laatste 2 km. De vlucht van de dag, heeft daarom vandaag een hele goede kans en gezien de aanloop van de etappe, kan die groep best groot zijn.
Etappe 13 - Bergrit - vr 30 aug
De rit van vandaag, biedt voldoende mogelijkheden voor een grote vluchtgroep. De eerste 60 km zijn daarvoor niet te zwaar en als dan de col van 2e categorie (7,7 km a 5,4%) moet worden beklommen, zal de vlucht wel geformeerd zijn. Het duurt dan vervolgens 70 km voordat er weer wat spanning in de etappe komt. Dat is de start van de finale, waar eerst een col van 2e categorie (6,7 km a 5,9%) volgt en daarna de slotklim: Puerto de Ancares.
De eerste 2 km zijn voor jou op je stadsfiets ook nog wel te doen, maar daarna kun je het beter aan de beste klimmers ter wereld over laten. De 5 km die volgen, zijn namelijk loodzwaar. De klassementsrenners hebben deze klim met rood omcirkeld, want hier kan het verschil worden gemaakt. De vraag is, of die 5 km lang genoeg is, om alle vluchters op te rapen. In 2012 won Joaquim Rodriguez op de Ancares, in 2014 was het aan Alberto Contador. Als we die lijn volgen, zouden wij onze inzet plaatsen op de AK-mannen.
Etappe 14 - Bergrit (midden) - za 31 aug
Vandaag weer een rit door het Spaanse middengebergte. Ideaal voor de vluchters en je hoeft hiervoor geen sterke klimmer te zijn. Kijk daarvoor maar naar de slotklim:
De klim is weliswaar 22 km lang, maar het is een ware loper met nauwelijks steile stroken. Een Wout van Aert kan deze klim prima aan, bovendien kan hij goed dalen en bij die vlakke aankomst, is hij natuurlijk iedereen de baas.
Etappe 15 - Bergrit - zo 1 sep
Gisteren konden de klassementsrenners het rustig aan doen, vandaag is het weer alle hens aan dek. Een zware bergrit van 142 km, waar in de eerste 87 km, al 3 gecategoriseerde beklimmingen zitten. Daarvan moet de Alto Colladiella twee keer beklommen worden, inmiddels een bekend recept deze Vuelta. Dit is een serieus zware klim (6,4 km a 8,2%) die ook prima als slotklim zou kunnen fungeren, maar vandaag speelt de Colladiella niet meer dan een bijrol. Deze etappe kent maar twee échte sterren: de Cuitu Negru én de man daar vandaag als eerste boven komt.
Het is een klim van 18 km, die zo vriendelijk is dat hij je af en toe even laat bijkomen, met een minder steil gedeelte. Maar schijn bedriegt: iedere keer als je denkt dat hij genadig is, sloopt hij je met percentages die je om je moeder zullen doen roepen. Alleen de grote (klassements-) jongens van het Vuelta-peloton, gaan vandaag overleven. Man tegen man.
Etappe 16 - Bergrit - di 3 sep
We hebben de tweede rustdag net gehad en beginnen aan de laatste Vuelta-week. Een bergit (181 km) van Luanco naar Lagos de Covadonga. De eerste 80 km is er weinig aan de hand, daarna twee cols van 1e categorie: 6,9 km a 8% en 7,6 km a 9,3%. De top van die 2e col ligt op 55 km van de finish, dan is het 30 km dalen en volgt de slotklim naar Lagos de Covadonga.Het is een klim van buitencategorie (12,1 km a 7,1%), die nu voor de 24e keer in het Vuelta-parcours is opgenomen.
Het bovenstaande kaartje zegt genoeg, toch? Het is een loodzware klim, waar in het verleden Nairo Quintana (2016), Thibaut Pinot (2018) en Primoz Roglic (2021) wisten te zegevieren. Zou de Sloveen dit kunstje kunnen herhalen?
Vuelta Etappe 17 - wo 04/09 - Vlakke rit
Vandaag rijden we van Monumento Juan del Castillo Arnuero naar Santander. Het routeboek van de Vuelta zegt: een vlakke etappe voor de sprinters. Het is alleen in Spanje, dat een rit met twee cols van de 2e categorie (5,8 km a 8,6% en 9,2 km a 5.7%), nog een vlakke etappe wordt genoemd.
De top van die tweede col ligt op 71 km van de finish en na een afdaling van ca. 20 km is het redelijk vlak.
De sprinters zullen uitgedaagd worden door de vlucht van de dag en sommigen van hen zullen de twee cols mogelijk niet overleven. Maar als de Vuelta-organisatie dit als een van de weinige sprinterskansen presenteert, dan kunnen de sprinters dit laatste cadeautje maar beter uitpakken.
Heeft de vlucht van de dag een kans? Dat lukt alleen als ze het peloton echt op een flinke achterstand weten te zetten.
Santander heeft een Vuelta-verleden, al dateert de laatste keer uit 2003. Toen won Allessandor Petacchi in een massasprint. De Italiaan drukte zijn wiel net iets eerder over de streep dan Erik Zabel en Tom Boonen. Petacchi won die Vuelta maarliefst 5 etappes (de andere 2 gingen naar Erik Zabel).
Vuelta Etappe 18 - do 05/09 - Bergrit (midden)
Vandaag de 18e etappe van deze Vuelta, we schrijven donderdag 5 september. Het is goed om te weten dat hierna nog drie zware en alles beslissende dagen voor de klassementsrenners volgen. Vandaag hebben zij niets te winnen, het is mogelijk de laatste kans voor de aanvallers vandaag.
De rit gaat vandaag door het Spaanse middengebergte met twee gecategoriseerde beklimmingen:
- Alto de Rivas de Tereso: 11,1 km a 3,4% (2e cat)
- Puerto de Herrera: 5,5 km a 8,4% (1e cat)
De vluchtersgroep zal ongetwijfeld bestaan uit klimmers en niet-klimmers. De klimmers zullen hier vijf minuten volle bak moeten gaan, om hun vluchtgenoten op een grote achterstand te rijden. De top van de Puerto ligt namelijk op 45 km van de finish en daarin kan een achterstand weer worden goed gemaakt.
De top 10 zal bestaan uit een mix van klassieke aanvallers en aanvallende klimmers. We verwachten niet dat er een wedstrijd in de wedstrijd zal komen, met de klassementsrenners.
Vuelta Etappe 19 - vr 06/09 - Bergrit
Vandaag een belangrijke rit voor de klassementsrenners, met een loeisteile slotklim. Of het daadwerkelijk ook een klassementsrenner is die deze rit zal kapen, valt nog te bezien. De etappe is namelijk 173 km lang, waarvan de eerste 159 km alles behalve zwaar zijn. Bovendien is de aanloop naar de eerste col van de dag (de bescheiden Puerto de Pradilla) met 84 km bijzonder lang. Dat kan leiden tot een grote vluchtersgroep van allerlei pluimage: aanvallers, klimmers, ploeggenoten van klassementsrenners die in de finale van dienst kunnen zijn en zelfs kanshebbers van de puntentrui die nog wat punten willen rapen en met voorsprong aan de klim willen beginnen, om zodoende niet met de tijdslimiet in het gedrang te komen.
De Alto de Moncavillo is met een gemiddelde van bijna 9%, bijzonder zwaar. Hoe divers de vluchtersgroep ook zal zijn, vandaag kan alleen een pure klimmer de rit winnen. Het is goed mogelijk dat er nog een paar klimmers uit de vlucht voorblijven, want morgen wordt het ook nog een zware dag voor de klassementsrenners. Maar de AK-mannen zullen elkaar hier zeker aanvallen en dat zal gepaard gaan met een schroeiend tempo, waardoor zij de vluchters op de flanken van de col één voor één zullen oprapen. Een top 5 bestaande uit de mannen uit de vlucht en daarna de top 10 van het algemeen klassement, lijkt ons een aannemelijk scenario.
Vuelta Etappe 20 - za 07/09 - Bergrit
De laatste bergrit in de Vuelta is traditioneel loodzwaar. Dit jaar dus ook: 4000 hoogtemeters en zeven gecategoriseerde beklimmingen, over een afstand van 172 km. Een overzicht:
- 9,3 km a 3,1% (3e cat)
- 5,8 km a 5,9% (3e cat)
- 10,8 a 5,4% (2e cat)
- 14 km a 6,1% (1e cat)
- 7,2 km a 6,1% (2e cat)
- 11,3 km a 6% (1e cat)
- 7,9 km a 9,1% (1e cat)
Het wordt een ware uitputtingsslag, waar de finale zal beginnen op 40 km van de finish. Dan moeten we eerst de Puerto de Los Tomos beklimmen, om na 15 km op een soort van plateau, te starten met de slotklim: de Picón Blanco.
Deze klim is al zwaar genoeg, maar bedenk dat de renners er dan al zes beklimmingen hebben opzitten én drie weken Vuelta! Er gaat hier met minuten worden gesmeten en het moet raar lopen, als de Vuelta na vandaag niet is beslist. Het is dus voor de klassementsrenners vandaag.
Vuelta Etappe 21 - zo 08/09 - Individuele tijdrit
Geen massasprint, maar een individuele tijdrit in de straten van Madrid. Morrizz denkt dat de strijd om de rode trui, gisteren als is beslist. Dat wil niet zeggen dat er geen belangen meer op het spel staan vandaag. Iedere plaats in de Top 10 is van belang, er zal dus ook vandaag door de AK-mannen worden gestreden.
De rit zelf is met 24,6 km en een vlak profiel, uitermate geschikt voor de échte tijdritspecialisten. De vraag is hoeveel van hen er na drie weken Spaans sloopwerk, nog in koers zijn. Gaat Joshua Tarling vandaag voor zijn tweede ritzege, of is het Primoz Roglic die hier de kroon op zijn werk zet?